0406753170 mutsfit@gmail.com

Tiesitkö, että jo itsessään hyvän ryhdin ylläpitäminen aktivoi lantionpohjan- sekä keskivartalon syvät lihakset töihin, edistää vatsalihasten erkauman palautumista, vähentää vartalon kiputiloja sekä helpottaa hengittämistä?

Pienillä huomioilla jokapäiväisessä arjessa voit vaikuttaa pysyviin positiivisiin muutoksiin. Opettele jo alusta alkaen ylläpitämään hyvää ryhtiä niin arjessa kuin treeneissä, myös vauvaa kantaessasi.

Vältä polvien ojentamista liikaa taakse, jolloin koko vartalon asento muuttuu. Tällöin lantio työntyy liiaksi eteenpäin, mikä aiheuttaa kipua alaselkään, estää syvien vatsalihasten (ryhtilihasten) aktivoitumista, rasittaa ja kipeyttää lonkankoukistajalihaksia sekä tuo painetta ja kipua alaselälle. Tämä usein johtaa myös ylävartalon asennon muutoksiin työntäen päätä ja hartioita helposti eteenpäin, mikä taas aiheuttaa niska-hartiaseudun kireyksiä ja kiputiloja. Tässä ”lyhistyneessä” asennossa rintakehä ei pääse laajentumaan normaalisti ja hengitys voi jäädä pinnalliseksi rintakehän yläosaan ja kaulan alueelle.

Hyvä ryhti on avain hyvälle hengitystekniikalle, mikä hieroo sisäelimiä, lämmittää ja rentouttaa kehoa, aktivoi vartalon syviä lihaksia ja nopeuttaa aineenvaihduntaa.

NÄIN MUODOSTAT HYVÄN RYHDIN

Seiso lantion levyisessä haara-asennossa peilin edessä. Pehmennä hieman polvia ja vedä kevyesti napaa kohti selkärankaa samalla lantionpohjaa aktivoiden (peräaukon ja emättimen alue kevyesti sisään ja ylöspäin). Lantio kallistuu pehmeiden polvien myötä hieman taaksepäin luonnollisempaan asentoon. Pyöräytä hartioita muutaman kerran etukautta taakse, jonka jälkeen rentouta hartiat alas. Säilytä edelleen pieni tuki lantionpohjasta ja keskivartalosta. Sivusuunnassa itseäsi tarkasteltaessa kohtisuoran viivan pitäisi läpäistä korvasta olkapäähän, olkapäästä kyynärpäähän, kyynärpäästä lantioon, lantiosta polveen ja polvesta nilkkaan.

Pysähdy aina välillä tarkkailemaan ryhtiäsi peilin eteen. Pelkästään hyvän ryhdin huomioiminen esimerkiksi arjen askareissa, nostaessa ja lasta imettäessä vahvistavat kehoasi ja edistävät hyvinvointiasi. Ei muuta kuin harjoittelemaan! 🙂